söndag 30 mars 2014

Gamla Fotografier


Som jag skrev i ett tidigare inlagg har jag nyligen upptackt tjusningen med gamla fotografier av folk jag inte kanner. Bilderna tilltalar drommaren i mig, som far fritt utrymme att fantisera vilt om vilka manniskorna pa fotona var. Nar vi var i New York i Januari hittade jag och Peter en vintageaffar i Brooklyn som hade stora lador med gamla fotografier for 40 cent styck. Vi stod alldeles hanforda och rotade bland alla tusentlas foton till stangningsdags och jag fick med mig nagra absoluta parlor med hem till de Brittiska oarna. Jag gillar speciellt bilderna pa den katolska prasten, hembjuden pa sondagsmiddag kan vi anta, och frun i huset som stolt poserar med honom pa soffan - som taget ur Mad Men.


Den har bilden med badflickorna pa en strand ar min absoluta favorit - den kanns sa otroligt amerikansk. Bilden skulle kunna vara tagen ur serien Boardwalk Empire, med 30tals baddrakterna och den stora Coca-Colaskylten som pryder strandpromenaden i bakgrunden. Jag kan dromma mig bort i timmar med den har bilden.


Fler badflickor, fran 40-talet den har gangen. Och till hoger tva sma flickor med sin pappa som med sin crew cut kanske ar hemma pa permission fran armen for att fira pask (forutom kaninen som flickan haller i kan man ana paskharen med sin aggkorg til hoger pa bilden).


Alldeles uppenbart en "Surprise!!" fodelsedagsbild. Martha har just klivit genom dorren efter en dag pa jobbet och overraskas av sina vanner och familj med arhundradets fest..Kanske..


Kolla kappan, frisyren, den stiliga mannen. Flickvannen besoker sin alskade som ar stationerad i Pearl Harbour. Vad hande med dem? Hur hamnade det har vackra kortet i en dammig lada i ett magasin i Brooklyn? Nu bor de hos mig iaf!


Det har handkolorerade inramade fotot fran 40-talet vet jag faktiskt nagot om. Jag kopte det pa en marknad nere pa gatan dar vi bor, och mannen som salde det berattade att paret pa bilden skilde sig nagra ar efter att de gift sig. Bilden kom fran mannens dodsbo -han beholl alltsa kortet fran sitt brollop hela sitt liv. Kanske slutade han aldrig alska sin fru?


Har ar mitt allra vardefullaste gamla kort pa en person som jag kande mycket val och vaxte upp med - min fina mormor som inte finns langre. Jag saknar henne varje dag och alskar att titta pa det har kortet dar hon bara var 14 ar. Mamma har berattat att trojan mormor har pa sig pa bilden var gron, och jag har funderat pa att gora en kopia av bilden och fa den handkolorerad, problemet ar att jag inte hittat nagon "handkolorist" an. Det ar val ett helt utdott yrke gissar jag pa?

XXX




4 kommentarer:

  1. Jag känner nog lite av en skräckblandad förtjusning inför gamla kort. Alla ser som så spökiga ut och när jag var liten var jag livrädd för pappas gamla släktfoton, jag tyckte ögonen rörde sig och stirrade på mig vart jag än befann mig :-) Kanske ska ge dem ett nytt försök och fantisera fritt som du för dina bilder var jättefina. Särskilt på mormor, lika ni är! Kram <3

    SvaraRadera
    Svar
    1. Haller med dig om spokigheten - det ar nog min forkarlek for creepy saker som gor att jag gillar gamla kort. Tycker absolut att du sak ge era gamla slaktkort ett nytt forsok! Jag blir glad att du sager att jag ar lik min mormor :) Kram

      Radera
  2. Det finns en ung tjej som är jätteduktig på att färglägga svartvita bilder, läste om henne i Hemmets Journal eller något sånt. Dumt nog minns jag ju inte vad hon hette! Ska forska lite!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ar det sant Caroline? Snalla snalla sag till mig om du kommer pa vad hon hette. Tack pa forhand :)

      Radera