tisdag 1 april 2014

Desserternas Dessert - Crème Brûlée


Emgelsmannen gillar Crème Brûlée men ar inte sarskilt duktiga pa att gora den och i Sverige verkar den inte ha slagit igenom, sa jag har aldrig forstatt grejen forran vi var i Las vegas forra aret och at pa buffen i Ceasars Palace. Buffen i sig ar det mest overdadiga jag nagonsin upplevt - tusentals ratter fran varldens alla horn, vackert presenterade i miniformat och lagade pa de basta ravaror marknaden kan uppbringa - det var en upplevelse langt utover det vanliga. Ovanfor ar ett axplock fran efterattsbuffen, bland annat jordgubbar doppade i belgisk choklad, farsk vattenmelonsorbet och en av de godaste bakverk jag nagonsin atit - friterade knackiga degknyten fyllda med chokladsas - OMG. Och sa Crème Brûléen da - den lilla runda formen i bakgrunden. Jag ar ateist, men den har efteratten gjorde mig nastan religios - den var perfektion inkarnerad. 


Manga recept anvander mjolk vilket ger fel konsistens eller for mycket agg och socker vilket resulterar i en sotsliskigt aggsmak - yuk. Den perfekta CB'n ar kramig, sammetslen och med en val avvagd vaniljsmak och ett krispigt tacke av karamelliserat socker. Vi satter igang direkt, innan ni trillar av pinn av forvantan!


Nagra punkter jag vill ta upp innan du borjar: 

1. Inforskaffa en gasolbrannare. De ar inte sarskilt dyra - jag kopte den har pa ebay for ungefar 150 kronor. Den ar inte den proffsigaste, men den funkar till CB. Det gar att satta in CB-erna under grillen i ugnen om du inte har nagon brannare.

2. Du behover ha ett gang sma varmefasta formar eftersom CB-erna ska bakas i vattenbad och sedan brannas.

3. Receptet kraver en vaniljstang - jag koper mina i 30-pack pa ebay for en spottstyver. Anvand inte vaniljsocker om du kan undvika det. Manga mataffarer saljer rent vaniljpulver i sma burkar vilket passar alleles perfekt till det har receptet.

Recept - Fyra till fem portioner

3 dl ekologisk vispgradde
1 vaniljstang 
4 ekologiska aggulor
1/2 tsk vaniljessens (eller 1/4 tsk vaniljpulver)
2 ragade msk socker

4-5 tsk socker 

Varm ugnen till 160 grader. Skar vaniljstangen pa langden och lagg i en kastrull tillsammans med gradden. Varm pa medelvarm platta tills blandningen ar het, men inte kokande. Tag av varmen och lat dra i 15 minuter. Tag sedan upp vaniljstangen, skrapa ut vaniljfrona och ror ned i gradden.


Vispa aggulorna tillsammans med sockret i nagon minut. Blanda i vaniljessensen och vispa till sist ned den ljumma gradden. Sila vaniljkramen ned i en kanna eller bunke med pip och hall forsiktigt upp i de eldfasta formarna. 


Stall formarna pa en ungsplat och fyll platen med kokande vatten sa det tacker halvags upp pa formarna.


Baka i ugnen i 15 till 20 minuter. Brûléerna ar klara nar de har stelnat - det ar ok om de ar lite dallriga dock sa se till att inte laga dem for lange.


Tag upp formarna ur vattenbadet och lat kallna i kylen i minst tva timmar, men garna annu langre. Tank pa att torka bort eventuell kondens om formarna statt over natten. Detta gor du genom att trycka forsiktigt med hushallspapper over ytan.

Nu ar det dags for karamellisering. Stro ut ungefar en tesked socker i ett jamnt lager over bruleerna och karamellisera forsiktigt med gasolbrannaren. En brulee tar mellan en till tva minuter att fardigstalla beroende pa hur bra din brannare ar. Lat sockret ta tid att smalta och hall inte brannaren alltfor nara - da blir sockret svart och smakar beskt.

Servera pa en gang om du vill ha bruleerna ljumma eller gor som jag och eller stall kallt i nagon timme innan servering.

  
Det har ar enligt mig den perfekta avslutningen pa en maltid - alla gillar den och den ar inte for mycket eller for stabbig, den ser snygg ut och framkallar definitivt en viss eufori - prova nasta gang du vill gora nagot extra festligt.

XXX 




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar