måndag 28 april 2014

Getosten och Jag


Jag brukade tycka att getost var det otäckaste som fanns i matvag (förutom rödbetor och svamp) men har forstatt tjusningen i det sedan min kompis Nina bjod mig pa en lacker sallad med getost, avocado och vindruvor forra sommaren. Nu nar vi kan sitta ute i tradgarden och ata pa kvallarna blandar jag ofta ihop en sallad och ater med gott brod till. Jag tycker att en halvsmulig getost blir godast, men det funkar saklart bra med nan annan ost, till exempel feta eller stekt halloumi. Det som gor den har sallladen perfekt ar vindruvorna, vars sotma bryter harligt mot getostens syrlighet. Tank pa att kopa ekologiska druvor - vanliga druvor ar sa hart besprutade att det ar som att ata gift.

Recept for 2-3 personer

En liten bit smulig getost, ca 100 - 120 gram.
En stor pase blandad sallad (alt din egen salladsblandning)
En stor, mogen avocado
15-20 ekologiska roda vindruvor 
1-2 tomater
En stor nave pecannotter eller valnotter
1 liten rodlok
Flingsalt
Nymalen svartpeppar
1-2 msk balsamreduktion

Borja med att skiva rodloken och lagg den i en skal med saltat vatten (inte nodvandigt men saltvatenbadet gor rodloken lite mildare i smaken och behagligare att ata). Klyfta tomaterna och stro lite flingsalt over dem - saltet lyfter fram smaken och gor tomaterna mindre syrliga. Hacka notterna grovt och rosta dem latt i stekpanna. Dela druvorna pa mitten, skar avovadon i munsbitar, lat rodloken rinna av och torka pa hushallspapper. Lagg upp salladsbladen sa artistiskt du bara kan pa ett stort fat. Strossla over notterna och fordela sedan gronsakerna over salladen. Avluta med att smula getost over hela harligheten, mal svartpeppar och ringla over balsamreduktionen. 


Valdigt enkelt och valdigt gott - rustik mat ar den basta tycker jag! For att fira den goda salladen bjuder jag pa en katt-i-hatt-bild. Tequila!!


XXX


3 kommentarer:

  1. Kattkraken....bra att Viberga har x-trapris på halloumiost denna vecka =) nu när jag har fått så bra recept!!

    SvaraRadera
  2. VI åt din goda sallad till middag igår, med kyckling till. Riktigt gott!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Eva - vad kul att ni gillade den, och stort tack for att du tog dig tid att skriva till mig om det - det ar guld vart for motivationen att veta att mina lasare gillar det jag gor! Kram :)

      Radera