tisdag 6 maj 2014

Med linbana och båt på Themsen


I helgen har vi haft besök av min goda van Bella och hennes familj. Tonåringarna som var med ville aka London Eye - Londons kanske största Rip Off! En biljett kostar £30 och du maste koa i typ 22 timmar for den halvtimmeslanga farden, dar du trängs ihop med ett gang fotogalna japaner i en liten glasbubbla 135 meter over marken. Har du otur ar det en disig dag och du ser inte längre an till andra sidan Themsen. Som den rutinerade turistguide jag ar föreslog jag en mycket roligare utflykt som tog oss till alla Londons sevärdheter for en bråkdel av priset for London Eye - nämligen en åktur i linbanan Emirates Air Line, följt av en båttur langs Themsen.


For att komma till linbanan aker du fran Bank med den forarlosa taglinjen DLR och hoppar av vid stoppet Royal Victoria. Emirates Air Line ar i princip helt nytt - den öppnade i juni 2012, lagom till OS. Farden pa en kilometer tar ca 7 minuter och högsta punkten pa linbanan ar 90 meter. Man far en helt vidunderlig utsikt över de ostra och centrala delarna av London for bara nagra pund och slipper trängas med tusentals turister - kommer du mitt i veckan ar chansen stor att du far en kabin helt for dig sjalv om du vill det. Visa upp ditt oysterkort i biljettluckan sa far du rabatt pa åkturen.


Milleniumdomen som den kallades nar den byggdes heter numera "O2". Har inne halls stora konserter men du kan aven ga hit for att ga pa bio, ata pa nagon av de manga restaurangerna eller for att bowla och lyssna pa schyssta band pa nyoppnade och supercoola Brooklyn Bowl.  


Efter att ha akt linbanan fran norra till sodra sidan hoppade vi pa en Thames Clipper - en passagerarbåt for pendeltrafik. Även har kan du aka billigare med ditt oysterkort. Det kostade £6.20 for att komma till Embankment, som ligger bredvid Westminster och Big Ben. 


Man kan sitta inne i baten eller om det ar fint vader aka i aktern som ar oppen. Turen fran O2 till Embankment tar mellan 30 -50 minuter och langs vagen ser du nastan varenda en av Londons mest kanda byggnader. Gillar du spannande arkitektur sa ar den har utflykten for dig, da de ostra delarna av Themsen ar kantade med nybyggda fantasifulla hus som trangs med de gamla ombyggda docklands-magasinen. 







Nar du aker förbi Tower of London via vattenvägen kan du se den ökända "Traitors Gate". Towern - som vi sager pa svenska - anvandes forr i tiden bland annat som fangelse och Traitors Gate kallas sa for att den anvandes som port for fangar domda for forraderi. For att komma till porten var man tvungen att kora forbi palarna med avhuggna huvuden fran avrattade fangar som smakfullt dekorerade flodbankerna utanfor Towern. Vilket harligt satt att halsas valkommen till sitt nya hem pa!


St Pauls Cathedral och Millenium-bron som leder over till Shakespears Globe Thatre och Tate Modern - ett maste om du du bryr dig minsta lilla om moderns konst, dessutom helt gratis, som manga av Londons basta museer.


Vi klev av nara Westminster och ungarna fick äntligen se Big Ben. Bilder pa honom finns det dock nog av, sa jag visar en bild pa en av de vackra bankarna som pryder strandpromenaden langs Themsen istallet. Jag hoppas du gillade utflykten och blev sugen pa att sjalv prova den nasta gang du kommer hit!

XXX

2 kommentarer:

  1. Åh, den där linbanan får mig fortfarande att få svaga ben. Oj, va rädd jag var när jag åkte den! Men det var det värt, det var ju en helt fantastisk utsikt!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Haha - ja, du ar inte den forsta som sager det :) Linbana ar alltid lite laskigt - speciellt nar man borjar tanka pa att man bara dinglar fran EN kabel liksom. Men helt klart vart det, som du sager! X

      Radera