torsdag 26 juni 2014

När blir en samling en Samling?


Koket ar mitt favoritrum i hemmet. Har vi folk hemma hänger vi oftast i koket, och nar jag ar ensam lyssnar jag pa radio, bakar och loser korsord vid köksbordet. Det ar också i koket som jag har mina absoluta favoritsamlingar. Som ni kanske vet har vi nyligen renoverat vart kok, och det var inte forran jag packade upp alla prylar som jag upptäckte att jag faktiskt har - inte bara ett par - utan faktiskt en hel Samling salt och pepparströare. Jag var uppenbarligen inte medveten om att jag samlar pa "cruet sets" som det heter pa engelska - de har helt enkelt, som en tjuv i natten (fast omvänt da) smugit sig pa mig och bildat union.


Av någon anledning passar formen av sota djur extra bra som behållare for de viktigaste av kryddor. Mina favoriter ar de färgglada japanska pudlarna fran 50-talet, kopta pa amerikanska e-bay, och de sma sälarna som jag kopte i NY i vintras, aven de japanskt 50-tal. De svarta och vita pudlarna längst ut pa hornet kopte jag av en gammal dam pa en kyrkbasar i London for massor av ar sedan for ynka 3 pund.


Fina plåtburkar ar något som verkligen ar svart att inte samla pa. Jag ar valdigt fortjust i de fina burkarna med fantasifulla tryck pa bild har ovan. Jag kommer över dem lite varstans - ganska ofta i Sverige - dar de verkar vara väldigt populära. Någon annan som ocksa samlar pa burkar ar min mamma. Hon har en gedigen samling med hundratals vackra och speciella vintageburkar uppradade runtom i huset. Forra sommaren hjälpte jag henne att rensa bland burkarna och organisera dem in i grupper och stilleben - kul hade vi och upplevde bara nagra minimala anfall av separationsångest.


Min absoluta favoritburk ar den med flickan och katten - en typisk engelsk kakburk fran 60-talet. Jag kopte den pa engelska e-bay for nio pund men hade nog kunnat betalat det tredubbla for att fa den - jag blir glad nar jag tittar pa den och for mig ar den ar vard sin vikt i guld! Burken med Karl-Alfred ar speciell for mig, for den ar en av de forsta grejer som jag kopte nar jag flyttade hemifran. Jag hade bra smak redan da!


De har franska burkarna kom jag över i vintras. De ar fran 30-talet och man ska ha kaffe, socker och hickory i dem. I Frankrike var det  nämligen vanligt under krigen och mellankrigstiden att dryga ut det dyra och svåråtkomliga kaffet med hickory. Traditionen har enligt mina efterforskningar hallt sig vid liv och det ar ganska vanligt förekommande an idag att dricka kaffe med hickory i Frankrike.


Har ser ni ett smakprov pa en tekanna fran min vaxande samling. Kannan ar engelskt femtiotal och ar rymmer tva koppar te. Jag ska visa mer bilder någon dag fran min stora samling med engelska tekannor och koppar. I brist pa plats ligger de tyvärr nedpackade i källaren just nu.Emalj ar nagot som jag borjat samla pa mig de senaste aren. Tratten for sylt fran Kockums ar mitt senaste forvarv - mamma skulle salja den men det gick jag inte med pa och tog hand om den sjalv. Den enorma turkosa kannan som liljorna star i ar fransk emalj och jag brukar ha den som dekoration i tradgarden. Vad samlar du pa?

XXX

8 kommentarer:

 1. Vad jag samlar på? Jo, är också lite småkär i emaljerade grejer, har pottor som blomkrukor, hinkar, trattar, muggar. Gamla tändsticksaskar har jag ett gäng. Gamla förpackningar av diverse grejer typ en YES-flaska, en skitgammal tempo-påse, nån tablettask från 50-talet, läkemedelsdosor i plåt och glas. En brödspade eller vad det heter med två meter långt skaft, gamla vågar. Ärligt talat borde jag göra mej av med skiten men jag ids inte riktigt, ÄN.
  Puss och kram från Pia Voutilainen

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det later ju som en utomordentlig samling Pia! Emalj ar sa himla kul - kopte ett helt gang nya emaljgrejer till koket forra veckan, i lila och graddvitt. Se till att salja grejerna dyrt om du skulle gora dig av med dem nan gang - det later som du har ganska vardefulla grejer!

   P.S Du har inga gamla blyror som ligger och skrapar nanstans?

   Radera
 2. Haha, blyrör är passé, nu äre aluminiumrör som gäller ;)

  SvaraRadera
 3. Hickory??? Du måste mena cikoria..

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, sa ar det nog. Det ar pa engelska det heter hickory.

   Radera
  2. Nej alltså, det är väl ett träd. Cikoria är ju en blomma, där man använder roten. Cikoriakaffe har ju använts över hela europa. Danskarna dricker fortfarande kaffe blandat med torkad och rostad cikoriarot. Likaså finns det att köpa över hela Balkan, rätt gott faktiskt.

   Radera
  3. Chikory heter det på engelska

   Radera
  4. Aha - sa maste det vara. Skont att vi fick det utrett :D

   Radera