måndag 16 juni 2014

Snabbvisit i Sverige


Forra helgen var jag hemma i hos mor och far i Sverige. Jag blev firad i efterhand med liljekonvaljtema pa bade tarta och presenter. Min favorit i skörden var den engelska te-trion - sa himla vackert porslin.


Min mamma ar bast pa att kopa presenter - det ar av henne jag har arvt mitt samlarsinne och det basta vi vet ar att aka pa loppisar ihop. Som ni forstar ar det ganska fullt hemma hos henne (hon har inrett sitt hus i 50-talsstil - bildreportage kommer längre fram), och ni som fojer min blogg vet ju hur det star till hemma hos mig. Losningen pa "problemet" ar att helt sonika salja av med overflodet (och pa sa satt far pengar till nya grejer). En relativt ny familjetradition vi har ar att lasta mammas gamla Cheva pick-up, haka pa husvagnen och sedan aka till marknaden i Ånnaboda som ligger utanfor Örebro for att salja pa den arliga veteranmarknaden, och forra helgen var det dags igen.


Vädret var inte riktigt med oss i ar, och det regnade ganska mycket under fredagskvällen, men vi var glada anda -att campa ar bland det härligaste vi vet. Varje sommar nar jag var mindre var vi ute med husvagnen i flera veckor och kuskade runt Sverige. Förvisso - den tonåriga Terese var måttligt förtjust i att bli inklämd i en liten veteranhusvagn med övriga familjen, men tonåren ar långt borta och nostalgin har sedan länge tagit över, sa nu ar det bara kul och mysigt att trängas i vagnen och ata mat som värmts pa gasolspisen.


Varan marknadsplats påminner mest om en galen cirkus, med det gamla fortaltet i gralla farger och 8000 olika pinaler. Mamma och jag säljer mest prydnads och hushallsprylar, pappa säljer bil och moppedelar och brorsan musikutrustning - en helt galen blandning, men det funkar anda.


Jag hade med mig snyggt 50-talsporslin fran engelska Midwinter, men lyckades inte salja någonting av dessa skönheter - jag kan inte fatta varför?Bilkuddar, pussel, telefon. Flickböcker och parfymflaskor fran Avon. Världens blandning!


Mamma hade samlat ihop lite orange plast. Fult som stryk tycker jag, men tydligen populart igen.


For en gangs skull gjorde vi inte av med slantarna som vi fick in. Jag kopte bara en scarf och ett gammalt decilitermått pa marknaden. Priserna börjar bli högre och högre i Sverige tycker jag och ska jag betala 300 kronor for en gammal dammig resväska, eller vad det nu ar jag hittat - maste det vara nagot alldeles speciellt. Någon som däremot hade gjort ett riktigt fynd var den har sota tjejen, som hette Karin. Hon drog sin bebis Mary-Lou i en amerikansk barnvagn fran 50-talet, som hon kopt for bara 1900 kronor - oj oj oj.


Vilken fin start pa livet - att puttas fram i ett vralak fran 50-talet. Detaljerna pa vagnen var helt otroliga och Karin fick mycket uppmärksamhet pa marknaden under helgen.Mitt hjarta ar i London nar jag ar hemma i Sverige och vice versa. Marknaden hade forarats av ett besök fran "Londonbussen" och mitt hjärta slog ett par extra slag. En fin helg hade vi, dock lite for kort - jag kan som vilken Svensk som helst inte fa nog av den svenska sommaren.


XXX

4 kommentarer:

 1. Kul bil mamma´n din har :) Mange spennende bruktmarkeder i Sverige. Tror vi må ta en liten roadtrip dit i sommer. Her i Norge er det dyrere enn i Sverige, går an å gjøre kupp på loppiser men på marknader er det vanskelig. Ønsker deg en finfin sommer :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Mona och tack for att du tog dig tid att kommentera - det ar sa kul att fa veta vilka mina lasare ar! Ja, visst ar det en fin bil. Man syns verkligen nar man kommer farande i den pa vagen! Manga norrman kommer till marknaden i Annaboda da det inte ar sa langt fran Norska gransen, och de koper alltid mycket av oss eftersom vi ar sa billiga :) Kanske du kan komma over nasta ar - da ar vi dar igen! Hoppas du far en toppensommar du med! X

   Radera
 2. Barnvagnen är rent av ljuvlig och hade jag varit i Ånnaboda så hade ditt söta brödrostställ garanterat hamnat hos mig.
  Allt gott från Eva

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha - da vet jag att det finns iaf en person i Sverige som gillar porslinet ;) Ja, barnvagnen var fantastisk - jag skulle kunna ha den bara som prydnad hemma tror jag. Fast den var otroligt stor, sa jag maste nog skaffa mig ett storre hus i sa fall! X

   Radera