onsdag 16 juli 2014

Food Porn


Har du hört talas om Yottam Ottolenghi? Hans bagerier har blivit otroligt populära under det senaste decenniet i London och han har gett ut flera kokböcker som salt i stora upplagor världen över. Yottam själv ar fran Israel och influenserna i hans mat ar traditionella smaker fran Mellanöstern men i ny tappning. Jag gar dock oftast dit for hans bakverk som ar bland de basta jag någonsin ätit. Den fjärde torsdagen varje manad ar det löningsdag och da gar jag alltid till hans café i Islington och ater frukost. Man far en farsk croissant och en tallrik med brod och pa bordet star en lyxig brödrost, franskt smor och hemmagjorda marmelader och notcreme som man kan lassa upp pa mackorna. Notcremen gar inte att beskriva - den maste upplevas. Gjord pa belgisk choklad och hela hasselnötter och smakar som en bredbar brownie.


Till lunch och middag kan man valja pa någon av de stora sallader som dukas upp under dagen - proppade med perfekt rostade grönsaker och rotfrukter, orter, notter, färskostar och ringlade med spännande dressingar och saser. Det mesta som serveras ar vegetariskt, nylagat och frasht och for den som maste ha kott till maten finns det ett antal kottratter att valja pa.


Nagot som jag ar helt tokig i ar de har stora matmuffinsarna med pesto, getost, tomater och pinjefrön. Jag koper ofta med mig en sadan hem pa varma sommardagar da man kanske inte vill ha en stor middag, eller nar jag ar ute efter en latt lunch att ata i parken.


I Ottolenghts fonser star alltid minst ett stort fat med jättemaränger - det var dessa som gjorde hans caféer till en snackis nar de forst öppnade - alla refererade till Ottolenghi som "Stället med de stora marängerna".


Bredvid marängerna finns en uppsjö av bakverk att valja pa. Polentakakor med mascarpone, bär och pistagenötter, cupcakes, bärpajer och framför allt - Brownisarna. De bästa som finns i hela världen och till och med godare än de jag tillverkar själv. Fyllda med stora bitar mjuk belgisk choklad och hela hasselnötter. Food Porn!


Vill du själv besöka någon av Ottolenghis caféer sa finns de pa ett par olika stallen i London. Jag tycker att butiken i pa Upper Street i Islington ar den bästa, men det är mest for att det ar nära där jag jobbar. Titta in pa den har lanken for mer information om vart du kan hitta butikerna. Du kommer aldrig ångra att du gick hit!


2 kommentarer:

  1. Dit måste vi gå nästa gång vi kommer och hälsat på :-)

    //U

    SvaraRadera
  2. Åh wow! Får mig lite att tänka på ett ställe här i Göteborg som heter Dorsia, lyxen och flärden i deras söndagsbrunch.
    Tack för titten förresten, visst är det svårt att hålla sig ifrån gulliga saker haha.

    SvaraRadera