torsdag 17 juli 2014

Matmuffins med Majs, Ost och Chili


Matmuffins är ju ingen nyhet, men jag känner ändå att jag vill dela med mig av det har receptet. När våra kattvakter från Sverige kom forra veckan ville jag bjuda på något matigt till drinkarna. Chips och dip känns uttjatat och salta pinnar ar for tråkigt så jag slog till och bakade en sats med dessa godingar. De ar hur lätta som helst att gora och blev väldigt uppskattade av våra gäster. Receptet racker till 12 muffins och är enkelt att dubbla eller halvera.


Recept: 

1 msk smör 
1 liten gul lok
1 tsk mixade orter - jag använde basilika, oregano och timjan
300 gram mjöl
1 tsk bikarbonat
1/2 tsk salt
2,5 dl gräddmjölk/mjölk
2 stora ekologiska ägg
100 gram smält smör 
100 gram riven cheddarost eller annan stark ost
60 gram majskorn
1 tsk Sambal Oelek eller 1/4 tsk torkade chiliflarn  

Garnering:
Basilikablad 
Chilimarmelad 
Mascarpone/tjock creme fraishe 


Värm ugnen till 180 grader. Använd en muffinsplåt och klä den med muffinsformar. Smalt en matsked med smör i en stekpanna och fras den hackade loken tillsammans med de torkade orterna och chilin i nagra minuter tills loken blir mjuk och blank. Ställ åt sidan.

Blanda mjöl, bakpulver, bikarbonat och salt i en skal. Hall i en annan skål mjölken, knäck ned äggen och vispa latt tills allt ar mixat. Hall ned mjölkmixen i skålen med mjölet - använd gärna en elvisp eller en hushållsassistent. Nar allt har blandats ska du tillsatta det smälta smöret och blanda tills smeten ar slät.

Blanda till sist ned 80% av osten, loken, sambal oelek och majskornen i smeten och se till att allt ar val mixat. Skeda smeten i de 12 formarna och fördela resten av den rivna osten över. Grädda i ugnen i ca 25 minuter tills muffinsen ar gyllenbruna.

När muffinsen svalnat kan du garnera dem med en liten klick mascarpone, lite chilimarmelad (gar att utesluta om du inte har någon) och ett basilikablad.

Bon Appetit 

1 kommentar:

  1. Ser väldigt goda ut! Jag gör alltid matmuffins när vi skall på lite längre bilturer, perfekt picknickmat!

    SvaraRadera